Menu

Wiele firm organizujących przyjęcia swoim klientom pozostawia wybór dań, jakie mogą być zaserwowane podczas wesela czy innego eventu. Wbrew pozorom to, co jedzą goście weselni ma duże znaczenie. Pierwszą i najważniejszą zasadą, jaką powinni się kierować wszyscy, którzy organizują jakiekolwiek eventy z elementem gastronomicznym, jest to, że jedzenie absolutnie i bezwzględnie musi być świeże i z pewnego źródła. Pewne źródło pożywienia jest znamienna zwłaszcza przy organizacji wesel. Częstym elementem przyjęcia weselnego jest pieczony dzik. To bardzo tradycyjne i efektowne danie. Jednak jak wiadomo u dziczyzny najłatwiej o włośnia krętego lub tasiemca. W związku z tym organizując przyjęcie, na którym jest podawana dziczyzna, koniecznie trzeba uzyskać od osoby serwującej dania zaświadczenia o pochodzeniu mięsa. Nikt nie chciałby podać gościom przyjęcia dzika, którego kucharz dzień wcześniej potrącił jadąc samochodem. Jeśli organizowane przyjęcie trwa długo, na przykład jest to wesele, należy tak zorganizować menu, by żadne jedzenie nie leżało zbyt długo w cieple. Jeśli przez cały czas trwania wesela ma być dostępny zimny bufet, warto zorganizować go na specjalnych ladach chłodniczych. W ten sposób można uniknąć zakażeń toksyną gronkowcową, która potrafi znaleźć się w pokarmach, które leżały na przyjęciu w cieple niespełna dziesięć godzin. Kolejną złotą zasadą, o jakiej trzeba pamiętać, organizując event, na którym jest serwowane jedzenie, to odpowiedni jego wygląd. Trzeba pamiętać, że gość wesela je także oczami. Ale jak ze wszystkim, tak i w tej kwestii nie wolno przesadzić. Zbyt misternie ułożone piramidy z szynki czy inne egzotyczne konstrukcje z pokarmów mogą sprawić, iż będą one prezentować się na przyjęciu nieapetycznie, a ponadto goście wesela mogą niechętnie nakładać je na swoje talerze, ze strachu, by nie zepsuć dzieła sztuki. Organizatorzy ślubów mają za zadanie dopilnować, by adekwatna estetyka potraw była zachowana przez cały czas trwania przyjęcia. Po tych radach pozostaje życzyć smacznego.

Comments are closed.